Operacija Katarakte (Mrene)

  • Home |
  • Operacija Katarakte (Mrene)

Operacija katarakte na Očnoj klinici Apolon - savršen vid u svega nekoliko minuta, vrhunski hirurzi

Operacija katarakte je jedna od najčešče izvođenih i najsigurnijih intervencija na ljudskom telu. U svetu se godišnje uradi oko 10 miliona operacija katarakte. Napredna tehnologija i razvoj intraokularnih sočiva doprinose još savršenijem vidu.

Ukoliko imate kataraktu i razmišljate o intervenciji, ovaj kratki informativni vodič će Vam pomoći da razjasnite sve dileme o operaciji katarakte. Operacija katarakte je procedura koja se izvodi jednom i to sa trajnim benefitima, pa zato je bitno da imate jasne informacije o svim mogućnostima. Hirurzi Očne klinike Apolon operaciju katarakte ne smatraju „samo operacijom katarakte“, već kao mogućnost za bolji i funkcionalniji vid bez naočara. Naši pacijenti nakon operacije često kažu da „vide bolje nego što su ikad videli“.

Tabela sadržaja

Šta je katarakta?

Katarakta ili mrena je zamućenje prirodnog sočiva u oku koje dovodi do zamagljenog - zamućenog vida, koji je i najčešći simptom . Ovo stanje je najčešće povezano sa starenjem, ali može biti i rezultat povreda, različitih oboljenja ili genetskih faktora.

Koji su simptomi katarakte?

Kako da prepoznate da li imate kataraktu? Ako imate kataraktu, možete imati neki od sledećih simptoma:

  • najčešće to je mutan i zamagljen vid,
  • povećana osetljivost na svetlo (sunce, farovi),
  • čestu promenu dioptrije,
  • naočare koji ne odgovaraju,
  • poboljšanje vida na blizinu (odjednom Vam više ne trebaju naočare za čitanje), ali i istovremeno slabljenje, odnosno zamućenje vida na daljinu.
  • Boje kod katarakte su slabijeg intenziteta, bleđe, a mogu se javiti i duple slike.
Normalan vid Katarakta

Kako se leči katarakta?

Katarakta se danas veoma učinkovito leči isključivo metodom fakoemulzifikacije. Cela intervencija se izvodi kroz rez od 2.5mm, bezbolna je i bešavna. Pomoću ultrazvučne sonde uklanja se zamućeno sočivo i zameni se veštačkim intraokularnim sočivom.

Intraokularna sočiva mogu da budu monofokalna sa kojima se vidi bez naočara na daljinu, ili multifokalna sa kojima se vidi i na daljinu i na blizinu, odnosno naočare Vam više nisu potrebne.

Dizajn i tehnologija intraokularnih sočiva su značajno napredovali u poslednjh 10 do 15 godina. Naš tim poseduje iskustvo, znanje i najsavremeniju tehnologiju koji su ključni u odabiru i ugradnji adekvatnog intraokularnog sočiva. Samo sočivo nije garancija za vrhunski rezultat, već celokupna procedura počevši od dijagnostike, merenja, i na kraju same intervencije.

Katarakta, koja se najčešće javlja posle 60. godine, može značajno uticati na kvalitet života! Pacijenti koji su operisali kataraktu na Očnoj klinici Apolon dostigli su kvalitetniji vid bez naočara u više od 96% slučajeva.

Kako da znam da li imam kataraktu?

Dijagnozu katarakte postavlja isključivo očni lekar – oftalmolog, nakon uobičajenog pregleda na mikroskopu. Ukoliko imate nekih od simptoma, zakažite pregled!

Kako izgleda preoperativni pregled za operaciju katarakte?

Preoperativni pregled za operaciju katarakte na Očnoj klinici Apolon je jednako važan koliko i sama intervencija. Pored standarnog pregleda vida i pregleda na biomikroskopu, radimo i snimanja vaših očiju na nekoliko aparata, sa ciljem što sigurnije i što precizinije intervencije:

OCT makule daje nam mikromilimetarski prikaz Vaše makule, tj. centar jasnog vida na očnom dnu. Zdrava funkcionalna makula je preduslov za dobar vid nakon operacije katarakte.

Optička biometrija – najnapradnija tehnologija koja meri preko 10 parametara vašeg oka i koristi formule koje se usavršavaju kontinuirano, sa jednim ciljem – intraokularno sočivo koje Vam ugradimo tokom intervencije mora biti odgovarajuče jačine.

Pentacam – detaljni digitialni snimač Vaše rožnjače, napravi nekoliko hiljada preseka rožnjače, kako bi mogli utvrditi koje sočivo je najbolji izbor za Vas, posebno kod cilindričnih sočiva.

Nakon zakazivanja pregleda za operaciju katarakte pročitajte naš Vodič za intraokularna sočiva kako biste saznali koje sve opcije postoje . Tako bi mogli kvalitetno iskoristiti vreme za konsultacije sa našim lekarima i aktivno učestvovali u odabiru adekvatnog intraokularnog sočiva.

Šta su intraokularna sočiva i koje vrste postoje?

Intraokularna sočiva su sočiva koja se implantiraju umesto izvađenog sočiva, sa ciljem postizanja jasnog i oštrog vida.

Monofokalna sočiva su sočiva starije generacije koje daju vid na jednu distancu, najčešće na daljinu. Na blizinu često trebaju naočare.

Multifokalna sočiva su sočiva napredne tehnologije i daju jasan izoštren vid na daljinu, blizinu i srednju distancu (kompjuter ) bez potrebe za naočarama.

Kako izgleda preoperativna priprema?

Nakon pregleda za operaciju katarakte, lekar će vam prepisati kapi koje se koriste 3 do 4 dana pre operacije. Konsultujte se sa lekarom Očne klinike Apolon ukoliko koristite još neke kapi. Lekove koje redovno koristite nastavite uzimati, osim ako lekar Vam nije savetovao da prekinete.

Na dan operacije dolazite u čistoj, komfornoj odeći. Doručkujte i popijte svoje lekove. Zahvat se radi po principu jednodnevne hirurgije, tj. nakon zahvata odlazite svojoj kući uz svoju pratnju (ne možete voziti). Na klinici Apolon ostaćete ukupno 2 do 3h.

Kako izgleda sama intervencija?

Nakon širenja zenica, ulazite u naš Centar za lasersko skidanje dioptrije i kataraktu, koji je opremljen i uređen po najvišim EU standardima. U prostoru za preoperativnu negu udobno Vas smeštamo u krevet nulte gravitacije kako biste se opustili pre same intervencije.

Pre same intervencije dobijate anestetske kapi kako bi operacija katarakte bila što lagodnija.

Hirurg vas namešta ispod operacionog mikroskopa, gde će Vas pokriti sterilnim prekrivačem i staviti instrument koji drži vaše kapke otvorenim. Operacija katarakte (fakoemulzifikacija) izvodi se kroz rez od 2.5mm, bezbolna je i bešavna. Pomoću ultrazvučne sonde uklanja se zamućeno sočivo i zameni se veštačkim intraokularnim sočivom.

Nakon zahvata oko se zatvara flasterom ili plastičnom školjkom, nakon čega je intervencija završena. Spremni ste za odlazak kući!

Šta nakon operacije katarakte?

Nakon operacije katarakte preporučujemo da mirujete i da se odmarate. Sutradan je obavezna kratka kontrola nakon koje većina pacijenata odlično vidi. Možete nastaviti normalne svakodnevne aktivnosti, ukoliko pripazite na higijenu. Oko se ne sme dirati ni trljati, a dok se umivate zatvorite oči. Redovno stavljajte kapi koji ste koristili pre operacije sledeće 3 do 4 nedelje.

Redovne kontrole su 1, 7. i 28. dana nakon operacije.

Ukoliko ste nosili naočare pre operacije, one Vam više ne trebaju i više Vam ne odgovaraju. Možete nositi sunčane naočare!

Koliko je operacija katarakte sigurna?

Operacija katarakte je jedan od najsigurnijih zahvata na ljudskom telu, sa minimalnom šansom za infekciju od 1/10,000. Centar za lasersku korekciju vida i kataraktu Očne klinike Apolon raspolaže najmodernijim uređajima za kondicioniranje vazduha kako bi se eliminisala svaka mogućnost infekcije. Naši hirurzi imaju znanje, iskustvo i nekoliko hiljada urađenih intervencija koje su garancija dobrih rezultata.

Da li se mogu oba oka operisati u isti dan?

Istodnevna operacija katarakte na oba oka je moguća. Naša preporuka je ipak da se to uradi u razmaku od 7 dana, kako bi rezultati bili još bolji i sigurniji.

Da li se katarakta može dva puta operisati?

Katarakta se operiše samo jedanput. Dodatne operacije se rade samo ukoliko je došlo do greške hirurga, ako je urađen pogrešan proračun sočiva ili zbog retkih komplikacija. Sekundarno zamućenje kapsule sočiva koje se može javiti nekoliko godina nakon operacije katarakte rešava se kratkom neoperativnom i bezbolnom intervencijom YAG laserom.

Da li moram da nosim naočare?

O ovom pitanju razgovaraćete sa hirurgom na pregledu pre operacije katarakte. Pacijent mora biti upoznat sa svim mogućnostima i sočivima koja postoje, kao i o mogućnosti za nenošenje naočara.

Šta ako i dalje moram nositi naočare, a nisam želio?

Centar za lasersku korekciju vida Očne klinike Apolon raspolaže sa laserskom tehnologijom koja može korigovati dioptriju i nakon završenu operaciju katarakte. Ukoliko ste se odlučili za multifokalna sočiva dobijate garanciju koja pokriva sve eventualne dodatne intervencije.

Kad mogu da vozim?

Većina pacijenata može da vozi nakon prve kontrole.

Koliko košta operacija katarakte?

Osnovna cena operacije katarakte sa ugradnjom monofokalnog sočiva iznosi 600 eura. Ugradnja sočiva naprednije tehnologije košta od 750 do 1500 eura, u zavisnosti od sočiva. Možete plaćati na rate bez kamate.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Katarakta ili mrena je zamućenje prirodnog sočiva u oku koje dovodi do zamagljenog – zamućenog vida

Operacija katarakte je jedan od najsigurnijih zahvata na ljudskom telu, sa minimalnom šansom za infekciju od 1/10,000. Centar za lasersku korekciju vida i kataraktu Očne klnike Apolon raspolaže najmodernijim uređajima za kondicioniranje vazduha kako bi se eliminisala svaka mogućnost infekcije.

Oporavak nakon operacije katarakte je relativno brz. Većina pacijenata operisanih na Očnoj klinici Apolon vidi dobro bez naočara već prvog dana nakon intervencije.

Zakazivanje konsultacija za hirurško lečenje katarakte u Očnoj Klinici Apolon je jednostavno. Posetite našu zvaničnu web stranicu www.apolonocnaklinika.com ili nas kontaktirajte putem telefona+387 55/222-111

Osnovna cena operacije katarakte sa ugradnjom monofokalnog sočiva iznosi 600 eura. Ugradnja sočiva naprednije tehnologije košta od 750 do 1500 eura, u zavisnosti od sočiva. Možete plaćati na rate bez kamate.

Svega 10 minuta, ali Vaš boravak na Očnoj klinici Apolon biće 2 do 3h.

Ne, pre same intervencije dobijate anestetske kapi kako bi operacija katarakte bila što lagodnija.

Pacijenti koji su operisali kataraktu na Očnoj klinici Apolon dostigli su kvalitetniji vid bez naočara u više od 95% slučajeva.

Nakon pregleda za operaciju katarakte, lekar će vam prepisati kapi koje se koriste 3 do 4 dana pre operacije. Konsultujte se sa lekarom Očne klinike Apolon ukoliko koristite još neke kapi. Lekove koje redovno koristite nastavite uzimati, osim ako lekar Vam nije savetovao da prekinete.
Na dan operacije dolazite u čistoj, komfornoj odeći. Doručkujte i popijte svoje lekove.

Nakon zakazivanja pregleda za operaciju katarakte pročitajte naš Vodič za intraokularna sočiva kako biste saznali koje sve opcije postoje. Tako biste mogli kvalitetno iskoristiti vreme za konsultacije sa našim lekarima i aktivno učestvovali u odabiru adekvatnog intraokularnog sočiva.
Intraokularna sočiva mogu da budu monofokalna sa kojima se vidi bez naočare na daljinu, ili multifokalna sa kojima se vidi i na daljinu i na blizinu, odnosno naočare više nisu Vam potrebne.

Redovne kontrole su 1, 7. i 28. dana nakon operacije.

Zaključak

Operacija katarakte nije samo intervencija, već i mogućnost za boljim životom bez ograničenja. Očna klinika Apolon posvećena je pružanju vrhunske nege i rezultata. Sada kada ste bolje upoznati sa svakim aspektom ovog postupka, nadamo se da ćete doneti ispravnu odluku o vašem putovanju ka savršenom vidu.

Pozovite nas