Lasersko skidanje dioptrije

  • Home |
  • Lasersko skidanje dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije: Siguran, bezbolan i najbrži put do kristalnog vida bez naočara i sočiva

Savremen način življenja podrazumeva i optimalno funkcionalan vid. Ukoliko Vam dioptrija, odnosno nošenje naočara ili sočiva, predstavlja problem, ili jednostavno želite da se rešite tih pomagala - lasersko skidanje dioptrije je pravo rešenje za Vas.

Na Očnoj klinici Apolon koristimo najmoderniju lasersku wavefront tehnologiju kao garanciju za trajno savršen vid bez naočara ili sočiva. Odluka o laserskom skidanju dioptrije nije laka, pa smo zato u sledećem tekstu objasnili glavne aspekte postupka: ko može skidati diotpriju, koje su najčešće korištene metode, koja je cena laserskog skidanja dioptrije, kao i ostala često postavljana pitanja.

Naš cilj je da Vam pomognemo u dobijanju svih informacija, kao i da damo odgovor na pitanje zašto su drugi poverili svoj vid lekarima Očne klinike Apolon.

Tabela sadržaja

Šta je lasersko skidanje dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije ili laserska korekcija vida je postupak kojim najasavremenijim Excimer laserom ispravljamo nepravilnosti vaše rožnjače zbog kojih morate nositi naočare. Efekti zahvata su trajni, tj. pacijenti se trajno oslobađaju naočara. Često pacijenti dobiju još oštriji i jasniji vid nego ranije.

Koje vrste laserskog skidanja dioptrije postoje?

LASIK je najrasprostranjenija i najsavršenija metoda laserskog skidanja dioptrije. U svetu se izvodi od 1990 god. kada je Profesor Palikaris izveo prvu LASIK proceduru. Od tada, LASIK postaje zlatni standard u laserskom skidanju dioptrije.

Postupak LASIK uključuje pravljenje tankog poklopca na rožnjači, omogućavajući laserskom snopu u kratkom vremenskom intervalu da oblikuje rožnjaču. Excimer laser radi brzo i sa ogromnom preciznošću, merivom u stotim delovima milimetra.

Procedura se najčešće izvodi na oba oka, jer je izuzetno sigurna i precizna. Lekar stavlja instrument koji Vam drži kapke otvorenim, a za vreme rada lasera gledate u zeleno svetlo. Ne brinite, ukoliko skrenete pogled, laser će automatski zaustaviti svoj rad, i nastaviti kad detektori snime pravilni položaj Vašeg oka! Većina naših pacijeneta smatra proceduru jednostavnom.

Nakon laserske intervencije, poklopac se nežno vraća u prvobitni položaj, gde veoma brzo zarasta. Stavljaju se antibiotske kapi i kontaktno sočivo koje nosite do sledećeg dana, kada je i prva kontrola. Ukupna procedura za oba oka ne traje više od 15 minuta.

Na dan intervencije odlazite svojoj kući i preporučljiivo je da se odmarate. Može se javiti određena nelagodnost u smislu žuljanja, peckanja, osećaja stranog tela, koja najčešće nestane tokom prve noći.

LASIK je omiljena procedura zbog brzog oporavka pacijenata i visoke efikasnosti u ispravljanju različitih dioptrija. Ovom metodom se mogu skinuti dioptrije od -10 do +6, kao i astigmatizam do 5 dioptrija.

PRK je alternativa LASIKu koja je posebno pogodna za pacijente sa specifičnim karakteristikama rožnjače, kao i sportiste koje se bave kontaktnim sportovima. Tokom ovog postupka, excimer laser radi direktno na površini rožnjače, bez prethodnog pravljenja poklopca. Iako je oporavak kod PRK duži, ova metoda je efikasnija za pacijente sa tanjom rožnjačom.

Ugradnja sočiva je još jedna opcija, jednako efikasna kao i laserska korekcija vida ukoliko imate visoku dioptriju, tanju rožnjaču ili imate preko 45 godina i želite korekcije vida na daljinu i blizinu. Ovaj postupak uključuje postavljanje intraokularnih sočiva radi korekcije vida.

Da li sam kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Možemo skinuti svaku dioptriju“ – je moto Očne klinike Apolon. Idealni kandidati za lasersko skidanje dioptrije su osobe sa stabilnom dioptrijom, bez ozbiljnih očnih bolesti ili drugih zdravstvenih problema.

Lasersko skidanje dioptrije se ne radi kod trudnica i dojilja, ne radi se pre 18 godina i ne radi se ukoliko se dioptrija promenila u poslednjih godinu dana.

Nakon pregleda za skidanje dioptrije koji podrazumeva detaljno snimanje rožnjače i druge delove oka na nekoliko aparata, lekar Očne klinike Apolon će Vam preporučiti najbolju metodu za Vas.

Koje dioptrije se mogu skinuti laserom?

Kratkovidost ili miopija je refraktivno stanje oka koje zahteva korekciju minus dioptrijom. Ukoliko ste kratkovidi, to znači da imate fokus na nekoliko centimetara ispred Vas, dok na daljinu vidite mutno. Na Očnoj klinici Apolon excimer laserom uspešno rešavamo kratkovidost do -10 dioptrija, a kod većih dioptrija jednako uspešno ugrađujemo intraokularna sočiva.

Dalekovidost ili hipermetropija je refraktivno stanje oka koje zahteva korekciju plus dioptrijom. Kod manjih dioptrija mlađe oko može da iskompenzuje dioptriju svojom akomodacijom, ali kasnije se javlja zamor, posebno tokom rada na blizinu. Kod većih dioptrija korekcija je nužna još od prvih godina života.

 
Ukoliko imate dioptriju do +6, i manje od 45 godina, možete skinuti dioptriju excimer laserom.

Astigmatizam je refraktivno stanje oka koje zahteve korekciju cilindričnom dioptrijom. Excimer laser uspešno koriguje nepravilnosti rožnjače koja je zakrivljena u formi ragbi lopte.

Prezbiopija ili staračka dalekovidost je refraktivno stanje oka koje nastaje posle 40te godine kod svakog od nas, bez izuzetka. Koriguje se naočarima za čitanje. Ukoliko imate više od 45 godina i trebaju Vam naočare za čitanje, postoje dve jednako uspešne opcije za skidanje dioptrije:

 

          ⦁ Monovizija – lasersko skidanje dioptrije gde se dioptrija skida sa jednog oka, a na drugom se planirano                        ostavi -1.25 dioptrije čime se postiže dobar vid bez naočara na daljinu i blizinu.

          ⦁ Ugradnjom multifokalnih sočiva postižemo dobar vid bez naočara na sve distance, daljina, blizina i srednja                distanca (kompjuter). Ova metoda je jednako efikasna i sigurna kao i excimer laser

 

Kolika je uspešnost laserskog skidanja dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije je jedna od najsigurnijih i najčešće izvođenih procedura u svetu. Istraživanja su pokazali da je preko 95% pacijenata izuzetno zadovoljno svojim vidom nakon intervencije i ponovo bi je uradili, ili bi preporučili istu drugima. Naši rezultati pokazuju da 99% pacijenata koji su skinuli dioptriju na Očnoj klinici Apolon ispunjavaju uslove za vozače bez naočara. Proverite kakva su njihova iskustva.

Kako da se pripremim za pregled za lasersko skidanje dioptrije?

Pregled za lasersko skidanje dioptrije je obavezan, a podrazumeva detaljno snimanje rožnjače i druge delove oka na nekoliko aparata, kao i precizno merenje dioptrije sa proširenim zenicama. Nakon ovog pregleda, lekar Očne klinike Apolon će Vam preporučiti najbolju metodu za Vas. Ovaj pregled je i prilika za razgovor sa lekarom koji će Vam dati sve neophodne informacije o proceduri i uputstva za postoperativnu negu.
Pre pregleda važno je ne nositi kontaktna sočiva 7 dana. Na pregled obevezno ponesite naočare koje koristite.

Šta se dešava ukoliko nisam pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Ukoliko tokom pregleda utvrdimo da niste pogodan pacijent za lasersko skidanje, naš lekar će razmotriti alternative, kao što je ugradnja intraokularnih sočiva. Ukoliko imate nestabilnu dioptriju ili neku drugu kontraindikaciju za skidanje dioptrije, objasnićemo Vam detaljno sve terapijske mogućnosti.

Kako izgleda sam postupak skidanja dioptrije?

Postupak laserskog skidanja dioptrije traje samo nekoliko minuta po oku i bezbolan je jer se koriste kapi koji anesteziraju površinu vašeg oka.

Procedura se najčesto izvodi na oba oka, jer je izuzetno sigurna i precizna. Lekar stavlja instrument koji Vam drži kapke otvorene, a za vreme rada lasera gledate u zeleno svetlo. Ukoliko skrenete pogled, laser će automatski zaustaviti svoj rad i nastaviti kad detektori snime pravilni položaj Vašeg oka.

Nakon intervencije, stavljaju se antibiotske kapi i kontaktno sočivo koje nosite do sledećeg dana, kad je i prva kontrola. Ukupna procedura za oba oka ne traje više od 15 minuta.

Nakon same intervencije je kratka kontrola, posle koje odlazite svojoj kući gde je preporučljivo da se odmarate u zamračenoj prostoriji. Možete osetiti određenu nelagodnost u smislu svraba, peckanja, osećaja stranog tela, umerene nelagodnosti na svetlu (fotofobiju) koja najčešće nestane nakon prve noći.

Da li je lasersko skidanje dioptrije trajno?

Lasersko skidanje dioptrije je trajno ireverzibilno skidanje dioptrije. Kao i ljudi koji nemaju dioptriju ,posle 40. godine, tako i pacijenti koji su skinuli dioptriju postepeno će osetiti slabiji vid na blizinu, a kasnije i potrebu za nošenje naočara za čitanje. Iz tog razloga kod starijih pacijenata, posle 45. godine izvodimo proceduru monovizije ili primarno implantiramo multifokalna sočiva, sa kojim rešavamo dioptriju i na daljinu i na blizinu.

Zašto pacijenti izabiru Očnu kliniku Apolon za lasersko skidanje dioptrije?

Očna klinika Apolon, sa svojim vodećim ekspertima u području refraktivne hirurgije, uz pomoć najmodernije tehnologije, ima misiju da pacijentima pruži jedinstvenu priliku da se osećaju sigurno i relaksirano u procesu oslobađanja tereta naočara i sočiva.

Naš tim obraća pažnju na sve detalje u tom procesu: detaljnu pripremu tokom pregleda za skidanje dioptrije, informativni razgovor, opuštajući ambijent u preoperativnom prostoru u specijalnim krevetima nulte gravitacije, vrhunske medicinske standarde i higijenu u najmodernijem Centru za lasersko skidanje dioptrije. Bez obzira na vrstu dioptrije koju imate, lasersko skidanje dioptrije može predstavljati odlučujući korak ka oštrijem i jasnijem vidu, a samim tim i ka kvalitetnijem načinu života.

Koliko košta lasersko skidanje dioptrije?

Cena laserskog skidanja dioptrije je jednaka višegodišnjim troškovima za nošenje kontaktna sočiva . Trenutna akcijska cena laserskog skidanja dioptrije po oku je 600 eura (umesto redovne cene od 800 eura po oku), bez skrivenih troškova. Moguće je i beskamatno plaćanje na rate platežnim karticama.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Dioptrija je merilo refraktivne snage oka, a postupak skidanja dioptrije podrazumeva korekciju ove snage pomoću laserske tehnologije. Tokom zahvata, laserski snop oblikuje rožnjaču, omogućavajući pacijentu da vidi jasno i oštro.

LASIK je najrasprostranjenija i najsavršenija metoda laserskog skidanja dioptrije.
Postupak LASIK uključuje pravljenje tankog poklopca na rožnjači, omogućavajući laserskom snopu u kratkom vremenskom intervalu da oblikuje rožnjaču. Nakon laserske intervencije, poklopac se nežno vraća u prvobitni položaj, gde veoma brzo zarasta. Stavljaju se antibiotske kapi i kontaktno sočivo koje nosite do sledećeg dana, kad je i prva kontrola.
Procedura se najčešće izvodi na oba oka jer je izuzetno sigurna i precizna.
LASIK je omiljena procedura zbog brzog oporavka pacijenata i visoke efikasnosti u ispravljanju različitih dioptrija. Ovom metodom se mogu skinuti dioptrije od -10 do +6, kao i astigmatizam do 5 dioptrija.

Idealni kandidati za lasersko skidanje dioptrije su osobe sa stabilnom dioptrijom, bez ozbiljnih očnih bolesti ili drugih zdravstvenih problema.
Lasersko skidanje dioptrije se ne radi kod trudnica i dojilja, ne radi se pre 18 .godine i ne radi se ukoliko se dioptrija promenila u poslednjih godinu dana.
Nakon pregleda za skidanje dioptrije, koji podrazumeva detaljno snimanje rožnjače i druge delove oka na nekoliko aparata, lekar Očne klinike Apolon će Vam preporučiti najbolju metodu za Vas.

Postupak laserskog skidanja dioptrije je bezbolan jer se koriste kapi koji anesteziraju površinu vašeg oka.

Ukupna procedura za oba oka ne traje duže od 15 minuta.

Lasersko skidanje dioptrije je jedna od najsigurnijih i najčešće izvođenih procedura u svetu. Istraživanja su pokazali je da preko 95% pacijenata izuzetno zadovoljno svojim vidom nakon intervencije i ponovo bi istu uradili ili bi je preporučili drugima. Naši rezultati pokazuju da 99% pacijenata koji su skinuli dioptriju na Očnoj klinici Apolon ispunjuju uslove za vozače bez naočara.

Moguće je raditi dva puta istu proceduru. U minimalnim procentima može da dođe do regresije dioptrije, obično kod večih, graničnih dioptrija, i tada se procedura može ponoviti.

Lekar stavlja instrument koji Vam drži kapke otvorene, a za vreme rada lasera gledate u zeleno svetlo. Ne brinite, ukoliko skrenete pogled, laser će automatski zaustaviti svoj rad i nastaviti kad detektori snime pravilni položaj Vašeg oka.

Cena laserskog skidanja dioptrije je jednaka višegodišnjim troškovima za nošenje kontaktna sočiva . Trenutna akcijska cena laserskog skidanja dioptrije po oku je 600 eura (umesto redovne od 800 eura po oku), bez skrivenih troškova. Moguće je i beskamatno plaćanje na rate platežnim karticama.

Zakazivanje pregleda za lasersko skidanje dioptrije je jednostavno i prilagođeno potrebama pacijenata. Pacijenti mogu pozvati broj Očne klinike Apolon +387 55/222-111 ili koristiti online platformu za zakazivanje. Tim stručnjaka će pružiti sve neophodne informacije, odgovarati na pitanja i pripremiti pacijenta za korak ka jasnijem i oštrijem vidu.

Zaključak

Operacija katarakte nije samo intervencija, već i mogućnost za boljim životom bez ograničenja. Očna klinika Apolon posvećena je pružanju vrhunske nege i rezultata. Sada kada ste bolje upoznati sa svakim aspektom ovog postupka, nadamo se da ćete doneti ispravnu odluku o vašem putovanju ka savršenom vidu.

Pozovite nas