Multifokalna sočiva

  • Home |
  • Multifokalna sočiva

Ugradnja multifokalnih sočiva ili sočiva sa produženim fokusom (EDOF) – savršeno jasan vid na sve distance

Multifokalna sočiva i sočiva sa produženim fokusom (EDOF) su sočiva koja korigiju prezbiopiju (staračku dalekovidost), koja se javlja posle 45. godine i manifestuje se slabijim vidom na blizinu, odnosno potrebom nošenja naočara za čitanje.

Ukoliko niste idealan kandidat za lasersko skidanje dioptrije (imate preko 45 godina, vaša rožnjača ne dozvoljava lasersku intervenciju, itd.) ugradnja multifokalnog ili EDOF intraokularnog sočiva je možda pravo rešenje za Vas. To su sočiva napredne tehnologije, a sama procedura je jednako sigurna kao i sama laserska korekcija dioptrije.

Tabela sadržaja

Šta su zapravo intraokularna sočiva?

Prvo intraokularno sočivo ugradio je Harold Ridli davne 1949. u Engleskoj. Ideju za materijal za sočivo je dobio promatrajući povređene oči vojnih pilota, kojima akrilni komadići stakla od pilotske kabine nisu izazivali nikakve reakcije. Dizajn i tehnologija ovih sočiva su značajno napredovali u poslednjh 10 do 15 godina.

Intraokularna sočiva su sočiva koja se trajno ugradjuju u samo oko sa ciljem što jasnijeg vida, a ona mogu biti:

Monofokalna sočiva ili sočiva sa jednim fokusom su sočiva sa kojim se vidi dobro bez naočara na jednu distancu, najčešće na daljinu.

Multifokalna sočiva ili sočiva sa više fokala su sočiva sa kojima se vidi na daljinu, na blizinu i na srednju distancu, odnosno naočare Vam više nisu potrebne.

EDOF sočiva ili sočiva sa produženim fokusom su sočiva napredne tehnologije koje daju dobar vid na daljinu i na srednju distancu (kompjuter).

Tim Očne klinike Apolon poseduje iskustvo, znanje i najsavremeniju tehnologiju koji su ključni u odabiru i ugradnji adekvatnog intraokularnog sočiva. Samo sočivo nije garancija za vrhunski rezultat, već celokupna procedura, počevši od dijagnostike, merenja, i na kraju same intervencije.

Koja multifokalna sočiva se ugrađuju u Očnoj klinici Apolon?

U očnoj klinici Apolon dostupna su multifokalna sočiva više proizvođača. Najviše ugrađenih sočiva je američkog proizvođača Alcon - Panoptix – multifokalno sočivo koje daje jasan vid bez naočara kod svakog pacijenta. Vid je jasan na sve distance, daljina, blizina i srednja distanca (kompjuter). Panoptix daje izvanredan vid na blizinu i preporučujemo ga kod pacijenata koje vole da čitaju i najsitnija slova bez naočara.

Šta su EDOF sočiva?

EDOF sočiva su sočiva produženog fokusa najnovije generacije, koje daju vid bez naočare na daljinu i na srednju distancu (kompjuter). Ova sočiva garantuju odličan vid bez naočara na daljinu i na srednju distancu, a mogu se čitati i krupnija slova (tekst iz novina). Njihova prednost u odnosu na multifokalnih sočiva je bolji vid na daljinu i tokom noćne vožnje, a mane su nemogućnost čitanja najsitnijih slova kod nekih od pacijenata.

EDOF sočiva koja najčesto ugrađujemo su Alcon Vivity i SiFi Evolux.

Koja su sočiva najbolja za mene?

Pročitajte naš Vodič za intraokularna sočiva kako bi saznali koje sve opcije postoje . Tako bi mogli kvalitetno iskoristiti vreme za konsultacije sa našim lekarima i aktivno učestvovali u odabiru adekvatnog intraokularnog sočiva.

Ne brinite, iskusni tim Očne klinike Apolon će u konsultaciju sa Vama izabrati najbolju opciju za Vas.

Kako izgleda preoperativni pregled za ugradnju multifokalnih/EDOF sočiva?

Preoperativni pregled za ugradnju multifokalnih/EDOF sočiva na Očnoj klinici Apolon jednako je važan koliko i sama intervencija. Pored standarnog pregleda vida i pregleda na biomikroskopu, radimo i snimanja vaših očiju na nekoliko aparata, sa ciljem što sigurnije i što precizinije intervencije:

OCT makule daje nam mikromilimetarski prikaz Vaše makule, tj centra jasnog vida na očnom dnu. Zdrava funkcionalna makula je preduslov za dobar vid nakon ugradnje multifokalnih ili EDOF sočiva.

Optička biometrija – najnaprednija tehnologija koja meri preko 10 parametara vašeg oka i koristi formule koje se usavršavaju kontinuirano, sa jednim ciljem – intraokularno sočivo koje Vam ugradimo tokom intervencije mora biti odgovarajuče jačine.

Pentacam – detaljni digitalni snimač Vaše rožnjače, napravi nekoliko hiljada preseka rožnjače, kako bi mogli utvrditi koje sočivo je najbolji izbor za Vas, posebno kod cilindričnih sočiva.

Kako izgleda preoperativna priprema?

Nakon preoperativnog pregleda, lekar će vam prepisati kapi koje se koriste 3-4 dana pre same intervencije. Konsultujte se sa lekarom Očne klinike Apolon ukoliko koristite još neke kapi. Lekove koje redovno koristite nastavite uzimati, osim ako Vam lekar nije savetovao da prekinete.

Na dan intervencije dolazite u čistoj, komfornoj odeći. Doručkujte i popijte svoje lekove. Zahvat se radi po principu jednodnevne hirurgije, tj. nakon zahvata odlazite svojoj kući uz svoju pratnju (ne možete voziti). Na klinici Apolon ostaćete ukupno 2 do 3h zbog sveukupne pripreme.

Kako izgleda procedura ugradnje multifokalnih/EDOF sočiva u Očnoj Klinici Apolon?

Procedura je identična kao procedura operacije katarakte. Zapravo, to je još jedna od prednosti ugradnje mutltifokalnih EDOF sočiva – nakon te intervencije, Vi ne možete dobiti kataraktu.

Nakon širenja zenica, ulazite u naš Centar za lasersko skidanje dioptrije i kataraktu, koji je opremljen i uređen po najvišim EU standardima. U prostoru za preoperativnu pripremu udobno Vas smeštamo u krevete nulte gravitacije kako biste se opustili pre intervencije.

Pre same intervencije dobijate anestetske kapi kako bi ugradnja multifokalnih/EDOF sočiva bila što lagodnija.

Hirurg vas namešta ispod operacionog mikroskopa, gde će Vas pokriti sterilnim prekrivačem i staviti instrument koji drži vaše kapke otvorene. Sama intervencija (fakoemulzifikacija) izvodi se kroz rez od 2.5mm, bezbolna je i bešavna. Pomoću ultrazvučne sonde uklanja se sočivo koje je izgubilo funkciju fokusiranja (akomodacije) i zameni se veštačkim intraokularnim multifokalni /EDOF sočivom.

Nakon zahvata oko, se zatvara flasterom ili plastičnom školjkom, nakon čega je intervencija završena. Spremni ste za odlazak kući!

Šta nakon ugradnje multifokalnih sočiva?

Nakon ugradnje multifokalnih ili EDOF sočiva, preporučujemo da mirujete i da se odmarate. Sutradan je obavezna kratka kontrola nakon koje većina pacijenata odlično vidi. Možete nastaviti normalne, svakodnevne aktivnosti, ukoliko pripazite na higijenu. Oko se ne sme dirati ni trljati,a dok se umivate zatvorite oči. Redovno stavljajte kapi koji ste koristili pre operacije i sledeće 3 do 4 nedelje.

Redovne kontrole su 1, 7. i 28. dana nakon operacije.

Ukoliko ste nosili naočare pre operacije, one Vam ne trebaju više i više Vam ne odgovaraju. Možete nositi sunčane naočare!

Koliko je ugradnja multifokalnih sočiva na Očnoj klinici Apolon sigurna?

Ugradnja multifokalnih sočiva je još sigurnija od same operacije katarakte, koja je, koliko znamo, jedan od najsigurnijih zahvata na ljudskom telu, sa minimalnom šansom za infekciju od 1/10,000. Centar za lasersku korekciju vida i kataraktu Očne klinike Apolon raspolaže najmodernijim uređajima za kondicioniranje vazduha kako bi se eliminisala svaka mogućnost infekcije. Naši hirurzi imaju znanje, iskustvo i nekoliko hiljada urađenih intervencija koji su garancija dobrih rezultata.

Da li se mogu oba oka operisati u isti dan?

Istodnevna ugradnja multifokalnih sočiva na oba oka je moguća. Naša preporuka je ipak da se to uradi u razmaku od 7 dana, kako bi rezultati bili još bolji i izvesniji.

Šta ako i dalje moram nositi naočare, a nisam želio?

Centar za lasersku korekciju vida Očne klinike Apolon raspolaže sa laserskom tehnologijom koja može korigovati dioptriju i nekoliko meseci nakon intervencije. Ukoliko ste se odlučili za multifokalna sočiva dobijate garanciju koja pokriva troškove sve eventualne dodatne intervencije.

Kad mogu da vozim?

Većina pacijenata može da vozi nakon prve kontrole.

Koliko košta ugradnja multifokalnih sočiva?

Ugradnja multifokalnih sočiva naprednije tehnologije košta od 750 do 1500 eura, u zavisnosti od sočiva. Za najtačnije informacije pogledajte naš cenovnik. Očna klinika Apolon svojim pacijentima nudi plaćanje na rate bez kamate.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Multifokalna/EDOF sočiva su sočiva koja korigiju prezbiopiju (staračku dalekovidost) koja se javlja posle 45. godine i manifestuje se slabijim vidom na blizinu, odnosno potrebom za nošenje naočara za čitanje.

Multifokalna sočiva ili sočiva sa više fokala su sočiva sa kojima se vidi na daljinu, na blizinu i na srednju distancu, odnosno naočare Vam više nisu potrebne.

 

Ugradnja multifokalnih sočiva je još sigurnija od operacije katarakte, koja pretstavlja jedan od najsigurnijih zahvata na ljudskom telu, sa minimalnom šansom za infekciju od 1/10,000. Naši hirurzi imaju znanje, iskustvo i nekoliko hiljada urađenih intervencija koji su garancija dobrih rezultata.

Oporavak nakon intervencije je relativno brz. Većina pacijenata operisanih na Očnoj klinici Apolon vidi dobro bez naočara već prvog dana nakon intervencije.

Zakazivanje konsultacija u Očnoj Klinici Apolon je jednostavno. Posetite našu zvaničnu web stranicu www.apolonocnaklinika.com ili kontaktirajte nas putem telefona +387 55/222-111

Osnovna cena ugradnje monofokalnog sočiva iznosi 600eura. Ugradnja sočiva naprednije tehnologije – multifokalne, EDOF, torična, košta od 750 do 1500 eura, u zavisnosti od sočiva. Možete plaćati na rate bez kamata.

Svega 10 minuta, ali Vaš boravak na Očnoj klinici Apolon biće od 2h do 3h.

Ne, pre same intervencije dobijate anestetske kapi kako bi intervencija bila što lagodnija.

Nakon pregleda za ugradnju multifokalnih sočiva, lekar će vam prepisati kapi koje se koriste 3 do 4 dana pre intervencije. Konsultujte se sa lekarom Očne klinike Apolon ukoliko koristite još neke kapi. Lekove koje redovno koristite nastavite uzimati, osim ako lekar Vam nije savetovao da prekinete.
Na dan intervencije dolazite u čistoj, komfornoj odeći. Doručkujte i popijte svoje lekove.

Nakon zakazivanja pregleda pročitajte naš Vodič za intraokularna sočiva kako biste saznali koje sve opcije postoje, da biste mogli kvalitetno iskoristiti vreme za konsultacije sa našim lekarima i aktivno učestvovali u odabiru adekvatnog intraokularnog sočiva.
Intraokularna sočiva mogu da budu monofokalna, sa kojima se vidi bez naočare na daljinu, ili multifokalna, sa kojima se vidi i na daljinu i na blizinu, odnosno naočare Vam više nisu potrebne.

Redovne kontrole su 1,7. i 28. dana nakon intervencije.

Zaključak

Ugradnja multifokalnih ili EDOF sočiva je put ka slobodnijem, dinamičnijem životu bez ograničenja, bez naočara. Misija Očne klinike Apolon je pružanje vrhunske usluge i rezultata, poštujući najviše medicinske standarde.

 

Nadamo se da ćete doneti ispravnu informisanu odluku o vašem daljem putovanju ka savršenom vidu bez naočara. Za sva dodatna pitanja i konsultacije, obratite nam se putem telefona +387 55 222 111 ili na email: info@apolonocnaklinika.com da biste dogovorili termin. Naš tim će vam pružiti sve potrebne informacije! Čuvamo Vaš vid!

Pozovite nas