Održana oftalmološka konferencija UPDATE o najnovijim dostignućima u laserskom skidanju dioptrije, multifokalnim sočivima, okuloplastici…

U Bijeljini proteklog vikenda održana je međunarodna oftalmološka konferencija "UPDATE", s ciljem dodatne edukacije oftalmologa, kao i razmjene mišljenja, znanja i iskustva. Moto ove manifestacije je “da ponovimo, utvrdimo i primjenimo”.

„Danas možemo slobodno reci da možemo skinuti svaku dioptriju, modernim laserima ili multifokalnim sočivima napredne tehnologije“ -Dr Damjan Kepeski, očni hirurg Očne klinike Apolon i organizator ove konferencije naglašava „da tehnologija koja prati ofalmologiju je neverovatno napredovala u poslednjih 15 godina“.

Brojni predavači iz svijeta podijelili su svoja iskustva sa prisustnima, među njima pored dr Kepeskog, su i dr Mirko Jankov-refraktivni hirurg, dr Nenad Petrović vitreoretinalni hirurg sa VMA iz Beograda, Josip Knežević, okuloplastični hirurg sa KBC Zagreb, zatim i stručnjaci sa Moorfields bolnice iz Londona, vodeće oftalmološke institucije ne samo po kadru, već i po broju naučnih radova: okuloplastični hirurg dr Branka Marjanović Urošević i dr Miodrag Vojčić-neurooftalmolog.

"Mislim da medicina sve manje poznaje geografiju i granice. Bitna su volja i dobri saradnici. Ovi konsultanti su dostupni u Bijeljini i siguran sam da pratimo korak svjetske oftalmologije“, kaže dr Kepeski.

Konferencija UPDATE

Teme sastanka bile su refraktivna hirurgija sočiva, odnosno kako se ugradnjom multifokalnim sočivima možemo rešiti naočare na daljinu i blizinu. Refraktivna hirurgija rožnjače, ili kako se mlađi pacijenti mogu rešiti naočara za daljinu, vitreoretinalna hirurgija, neurooftalmologija. O estetskoj okuloplastičnoj hirurgiji govorila je dr Branka Marjanović Urošević, iz Moorfields bolnice iz Londona, vodeće svjetske oftalmološke klinike. U Londonu je završila i fakultet i specijalizaciju.

Na pitanje koja je razlika između vodećih svjetkih zdravstvenih ustanova i ustanova u našim krajevima, dr Marjanović Urošević objašnjava:

„Najviše ima sličnosti, a ne razlike – jer svi smo tu zbog pacijenata. Razlike su u pristupu, u radu i u tehnologiji koje imamo. Ali evo i ovaj sastanak je pokazatelj da i tu, uz malo volje i posvecenosti, se mogu raditi iste procedure“. 

Konferencija UPDATE

Naglasila je da je ovaj sastanak divna prilika da se nađu na jednom mjestu.

UPDATE je konferencija namenjena oftalmolozima iz bliže regije, sa idejom da svaki subspecijalista izloži svoja viđanja, znanja i saznanja  iz svoje oblasti. Organizatori su naveli da se očni lekari poslije dugo vremena ponovo okupljaju u Bijeljini, te da će sa ovog sastanka ponijeti nešto sa ove konferencije i primijeniti u svakodnevom radu sa pacijentima.

Podjeli:

Predloženi tekstovi

Pozovite nas